Eerste nacht nieuwe pup
De eerste nacht(en) van mijn nieuwe pup
Het blijft een terugkomend onderwerp, waar slaapt je nieuwe pup de eerste nachten en hoe pak je dat aan?
Puppytijd in het nest
We gaan hiervoor eerst even terug naar het nest waar de pup vandaan komt. Pupjes slapen allemaal gezellig bij elkaar, tegen elkaar en soms zelfs op elkaar. Ze bedenken zelf wanneer ze moe zijn en vallen dan opeens als een blok in slaap. In de ochtend, soms vroeg in de ochtend, worden ze wakker, en beginnen meteen weer aan de orde van de dag, hun behoefte doen en daarna weer lekker spelen met de broertjes en zusjes. Een zorgeloze tijd waar ze niets anders doen dan pup zijn en de wereld ontdekken.
Uitvliegen
Dan komt de dag dat ze mogen uitvliegen, meestal vanaf ongeveer 8 weken oud. Voor alle nieuwe baasjes een geweldige dag. Voor de pupjes een dag die begint met heel veel nieuwe avonturen en uitdagingen. Nieuwe baasjes, autorijden, een nieuwe omgeving, geen broertjes en zusjes meer, geen moeder meer, andere geuren, enzovoort, letterlijk alles wordt anders, een wereld gaat voor ze open. Gelukkig zijn pupjes erop ingesteld nieuwe avonturen te willen aangaan en doen ze dapper en blij mee. Maar we moeten zeker niet vergeten dat de dag dat we een pup ophalen er immense veranderingen plaatsvinden voor het dier. Daar moeten we dus als toekomstige baasjes rekening mee zien te houden en ook bij die eerste nachten. Aan ons dus de taak om een pup daarin te begeleiden, hem veiligheid en geborgenheid te bieden en zorgen dat hij zeker niet alleen gelaten wordt.
De eerste nachten alleen?
Mijn eerste hond, inmiddels zo’n 20 jaar geleden, lieten wij de eerste nacht helemaal alleen in een bench slapen, en zoals het advies luidde, lieten wij haar piepen, tot zij, en wij eindelijk konden slapen. Een uitputtend begin van het nieuwe leven van de pup, niet alleen voor ons, maar ook voor de hond zelf. Qua vertrouwen ook geen goed begin, want het arme pupje heeft die nacht alleen maar kunnen bedenken dat hij zich heel eenzaam voelde en dat zijn nieuwe mensen hem daar niet bij hielpen. Deze aanpak ging dan ook totaal tegen ons gevoel in, maar alle boekjes zeiden dat het zo moest, en het was onze eerste hond, dus je volgt de boekjes…
Inmiddels zijn hierover de inzichten gelukkig veranderd. Want wat is er logischer dan dat je zo’n eenzaam pupje vertrouwen en geborgenheid geeft, ook in die eerste nachten. Ons gevoel zei toen al, we moeten dit pupje niet alleen laten, en daar hadden we eigenlijk gewoon naar moeten luisteren. Het is totaal onlogisch om een pup, die net uit een warm nest komt, waar ze nog nooit alleen hebben geslapen, opeens in een nieuwe omgeving wel alleen te laten slapen. Het is bizar dat we het normaal vonden een pupje op die manier meteen in het diepe te gooien.
De nieuwe pup dichtbij zijn nieuwe baasjes
Gelukkig kan het helemaal anders. Vanaf mijn eerste hond, sliepen al mijn pupjes bij mij op de kamer, een verademing voor iedereen. Geen piepende pup, die moet huilen omdat hij zich zo eenzaam voelt. Maar een heel tevreden en moe pupje, dat meteen in slaap valt om alle indrukken te kunnen verwerken. Met als resultaat, een goede nachtrust voor iedereen En bovenal ook als resultaat, een pup die de volgende ochtend nog vertrouwen in zijn nieuwe baasjes heeft en daarop verder kan bouwen. Ik koos er dus voor om de pupjes bij mij te laten slapen, maar dit kan natuurlijk ook andersom. Er kan ook iemand van de familie bij de pup gaan slapen, zo lang hij maar niet helemaal alleen wordt achtergelaten.
Maar dan wil de pup altijd op je kamer blijven slapen
Dat is het meest gebruikte argument dat ik hoor, om niet te kiezen voor deze aanpak. Mensen zijn bang dat hun hond nooit meer ergens anders wil slapen. Gelukkig is dat niet het geval en werkt het niet op die manier. Het gaat erom dat je je hond vertrouwen geeft, en laat wennen op zijn nieuwe plek. Door een nieuwe pup niet meteen alleen te laten in de nacht, wordt dat vertrouwen juist veel sneller opgebouwd. De pup gaat zich veilig voelen bij jou en in zijn nieuwe huis. Wanneer het vertrouwen gegroeid is, begint pas het moment om toe te werken naar slapen met meer afstand van de baasjes. Dit kan bijvoorbeeld door de mand steeds een beetje verder te zetten. Sommige honden kiezen zelfs zelf op een gegeven moment een plek in huis waar ze liever liggen.
Het afbouwen is een kwestie van goed naar je hond kijken. Sommige pups hebben een aantal weken of zelfs maanden nodig om voldoende vertrouwen te hebben, om alleen te slapen. Maar sommige honden hebben veel sneller zoveel vertrouwen opgebouwd, dat ze in de nacht niet meer persé heel dichtbij je hoeven te slapen. Neem vooral de tijd in het hele proces en denk niet na 1 of 2 nachten dat de pup er dan wel klaar voor is. Slaap op zijn minst een week bij de pup en bekijk dan of hij er klaar voor is om de afstand te gaan vergroten. Als blijkt dat je hond meer tijd nodig heeft, raak dan ook niet in paniek, uiteindelijk voel je wel aan wanneer je pup er klaar voor is . De vertrouwensband die je hiermee opbouwt is voor het leven, en is de korte investering van de puppy tijd dubbel en dwars waard.
Wat als ik een bench wil gebruiken?
Een bench is een hulpmiddel dat af en toe gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in de auto. Ik zie het zelf niet als een plek waar je honden voor uren in kunt opsluiten als je weg gaat van huis. Dan is een kamerkennel, of ergens een hekje plaatsen in huis, wel een alternatief. Ik ben zelf meer een voorstander van gewoon een lekker kussen of een kleedje, maar als je meteen wil beginnen met een bench, kan dat in principe wel.
Je kunt de eerste nachten dan een bench naast je bed zetten en daar een fijne plek van maken. Doe het deurtje echter NOOIT dicht en als de pup liever naast de bench op de grond ligt, laat dat dan ook toe. Het kan bijvoorbeeld warm zijn, waardoor ze liever op de koele grond liggen dan op een kussen in de bench. Honden verplaatsen zich soms in verschillende houdingen en plekken om zo hun lichaamstemperatuur te regelen. Zo zie je pupjes in een nest ook soms dicht op elkaar gepakt liggen, en soms liggen ze verder uit elkaar om af te koelen. Geef je pup dus die vrijheid en zorg er ook voor dat er altijd vers drinkwater is. Bedenk ook dat een pup altijd in vrijheid heeft kunnen leven en een bench met de deur dicht hen opsluit. Daar moet een pup aan zien te wennen, en die training kost tijd. Wil je dus een bench gebruiken, neem daar dan rustig te tijd voor om aan te wennen.
Andere tips voor de eerste nachten met je nieuwe pup
– Leg al een paar weken voor je je pup gaat halen een gedragen T-shirt van jezelf in het nest, zodat de pup ook alvast aan jullie geur kan wennen
– Meestal krijg je iets mee vanuit het nest, waar nestgeur aan zit. Maar je kunt voor de zekerheid zelf ook een dekentje of knuffel in het nest leggen, en die weer meenemen bij het ophalen van de pup.
– Er bestaan een aantal producten die de feromonen nabootsen van een moederhond. Deze producten kun je in huis halen, om een vertrouwede omgeving te creëren.
– Er bestaan ook knuffels die een kloppend hartje nabootsen. Dit kan extra steun geven aan de pup bij het slapen.
– Blijf je realiseren dat je pup een nieuwe wereld in gaat en zich eenzaam kan voelen. Vertrouwen en
liefde zijn in de eerste weken de meest essentiële doelen voor een goede basis